Whatsapp
HASIR & BAMBU DEKORASYON TÜRKİYE
<span class="courgette"><br>Hasır & Bambu Dekorasyon</span>


Hasır & Bambu Dekorasyon

Hasır, Bambu, Saz ve Kamış Dekorasyon Uygulamaları...

Kademeli Kamış Çatı ve Kirpi Çatı Arasındaki Farklar

En popüler iki saz çatı uygulaması arasındaki farklar nelerdir? Dünyada da oldukça yaygın bir kullanıma sahip olan kirpi çatı ile kademeli kamış çatı arasındaki farklar nelerdir?

Kademeli Kamış Çatı ve Kirpi Çatı Arasındaki farkları anlamak için dış görünüşlerine bakmakta yeterli olabilmektedir.  Kademeli kamış çatı da kirpi çatı da en popüler saz çatı uygulamalarımız arasındadır. 

Kademeli kamış çatılar resimde görüldüğü gibi daha ince yapıda ve kat kat bir görünüme sahip iken kirpi çatı ise kalın ve sık dokusu ile ön plana çıkmaktadır.

Kademeli kamış çatı ve kirpi çatı arasındaki farklara geçmeden önce bu çatı kaplama uygulamalarının ne olduğuna ve nasıl yapıldıklarına göz atalım.

 

Kademeli kamış Çatı Nedir?

Kademeli kamış Çatı

Kademeli kamış çatı ya da katlı kamış çatı olarak ta bilinen bu çatı modeli bir saz çatıdır. Saz dekorasyon ustaları tarafından saz kamışı ile yapılmaktadır. Saz kamışları çatının alt kısmından başlayarak yukarı doğru kademeleri olarak monte edilmektedir. Bu sayede kat kat bir görünüm ve derinlik oluşmaktadır. 

Kirpi Çatı Nedir?

Kirpi kamış Çatı

Kirpi çatı kaplama dünyada ve ülkemizde en çok tercih edilen saz çatı uygulamalarından biridir. Saz kamışları kirpi tekniği ile çatı üzerinde uzaktan baktığınızda kalın bir halı varmış gibi görmenizi sağlar. Kirpi çatı kaplama kalın ve pürüzsüz dokusu ile eşsiz ve egzotik bir saz dekorasyon uygulamasıdır.

Kirpi çatı da pürüzsüz bir görünüm elde etmek için en son demir bir alet ile pürüzsüzleştirme işlemi yapılır.

Kirpi Çatı ve Kademeli Kamış Çatı Arasındaki Farklar Nelerdir?

Kademeli Kamış Çatı ve Kirpi Çatı Arasındaki Farklar

  • Kirpi çatı çok daha kalın bir dokuya sahip ve kademesiz bir görünüme sahiptir. Kademeli kamış çatı ise katlı bir görünüme sahip ve kirpi çatıya göre daha ince bir dokusu vardır.
  • Kirpi çatı işçilik bakımında kademeli kamış çatıya göre çok daha zahmetli bir çatı kaplama uygulamasıdır. Kirpi çatı yapımında saz dekorasyon ustasının tecrübesi çok önemlidir.
  • Eğer aynı ebatlarda iki kamelya üzerine hem kademeli kamış çatı hem de kirpi çatı yaptıracak olsaydınız. Kirpi çatı kaplamada uygulanan saz kamışlarının kademeli kamış çatıya oranla neredeyse iki katı olduğunu görebilirsiniz. 
  • Kirpi çatı kaplama daha fazla malzeme ve daha profesyonel bir işçilik gerektirdiği için kademeli kamış çatıya göre daha maliyetlidir.
  • Kirpi çatılar sıkı ve kalın dokusu sayesinde en uzun ömürlü kamış çatı türüdür. Kirpi çatılar iyi bir ustalıkla yapıldığında ve çevre koşulları da uygun olduğunda ömürleri 30 yıla kadar çıkabilmektedir.
  • Kademeli kamış çatı da kirpi çatı gibi iyi bir ısı yalıtımı sağlasa da kirpi çatıların kalın ve sıkı dokusu çok daha iyi bir ısı yalıtımı sağlayacaktır.
  • Kirpi çatı uygulamasında uygulama sonrası pürüzsüzleştirme işlemi yapılması gerekir ancak kademeli kamış çatılarda buna gerek yoktur.
     

Resimler