Bambu Bitkisi Nedir?
Bambu buğdaygiller familyasından gelen bambu bitkisi dünyada en hızlı büyüyen bitkiler arasındadır. Bambu bitkisi saz kamışı ve kargı kamışı ile aynı "Poaceae" familyasına mensuptur.
Dünya üzerinde 120 farklı cinsi ve 1500’e yakın türü olduğu bilinen bambu bitkisi uzunluğunun yanı sıra sağlamlık ve esneklik bakımından da çok güç bir bitkidir. Bambu ağacı diye de bahsedilen bambu aslında bir ağaç değil bir çim türü olan bitki türüdür.
Türk Dil Kurumu’na (TDK) Göre Bambu Nedir?
Bambu: Buğdaygillerden, sıcak ülkelerde yetişen, boyu 25 metre kadar olabilen, mobilya, merdiven, baston vb. birçok eşyanın yapımında kullanılan bir tür kamış, Hint kamışı, hezaren (II) (Bambusa vulgaris):
Bambu Ne Kadar Uzayabilir?
Türk Dil Kurumu’nun yaptığı tanımda yaklaşık 25 metreye kadar uzyabildiği yazıyor. Ancak bazı bambu türleri 40 metreye kadar ulaşabilmektedir. Bambu dünya üzerinde en hızlı büyüyen bitki türlerinden biridir.
Bambuların bazı türleri 1 günde 35 inç (89 cm) kadar uzayabilmektedir. Bambular sadece boyuna değil enine de büyümektedirler. Bambuların kalınlıkları 25 cm e kadar ulaşabilmektedir.
Bambudan Neler Yapılır?
- Bambu ilaç, tekstil, kozmetik, inşaat, mimari, gıda sektörü gibi birçok alanda yaygın bir kullanıma sahip dev kamış türüdür.
- İnşaat ve Mimari : Bambu sağlamlığı ve esnekliği sayesinde eski yıllardan beri inşaat sektöründe kullanılmıştır. Dekoratif görünümü sayesinde dekorasyon ve mimari projelerde sıklıkla kullanılmaktadır.
- Ev gereçlerinin yapımında : Bambu ev ve mutfak eşyalarının yapımında sağlıklı ve antibakteriyel yapısı sayesinde sıklıkla kullanılmaktadır, Kaşık, tabak, kesme tahtası, bıçak sapı, saklama kabı gibi birçok üründe bambu bitkisi kullanılmaktadır.
- İlçe ve Tıbbi Ürünler : Bambu çin ve japonya’da geleneksel Aysa tıbbında önemli bir rol oynamaktadır. Bambu filizlerinden elde edilen sularda bazı ilaçlarda kullanılmaktadır.
- Mobilya Sektörü : Bambu kamışları ile masa, sandalye, şezlong gibi ürünlerin örme hasır modeli ile imalatı sağlanmaktadır. Bambu mobilyalar hem sağlıklı hem dayanıklı hem de şık olması ile çok yaygın bir kullanıma sahiptir.
- Dekoratif Ürünler: Bambu avize, sepet lamba, vazo gibi dekoratif ürünlerde bambu kamışları ile imal edilmektedir.
Bambu Nasıl Çelik Kadar Sağlam?
- Bambu bitkisi dünyada en hızlı büyüyen bitki olmasının yanı sıra çelikten daha fazla mukavemete sahip olması ile ün kazanmıştır.
- Yapılan çalışmalarda bambunun mukavemetinin çelikten daha dirençli olduğunu göstermiştir. Bambunun mikrofiber yapısı ve yapısındaki kovalent bağların sağlamlığı sayesinde bambu inanılmaz bir esnekliğe ve mukavemete sahiptir.
Bambunun Dekorasyonda Kullanımı
Bambu kamışları ve görünümü itibariyle bambuyu andıran daha ince yapılı kargı kamışları bambu çatı, gölgelik, bambu çit, paravan ve duvar dekoru olarak yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Bambu dekorasyonda orjinal bambuya nispeten Türk Bambusu lakabı ile kargı kamışları kullanılmaktadır. Kargı hakkında detaylı bilgi almak için bambu ve kargı arasındaki farklar yazımızı okuyunuz.
Bambunun Faydaları Nelerdir?
- Bambu dünyadaki oksijen ve karbondioksit dengesini korur. Dünya üzerindeki geniş bambu ormanları sayesinde dünyanın oksijen ve karbondioksit dengesine büyük katkı sağladığı bilinmektedir.
- Bambu ile üretilen ürünler, sağlam, dayanıklı ve sağlıklı ürünlerdir.
- Bambu ormanları panda gibi birçok hayvan için besin kaynağı olmaktadır.
- Bambu çatı, bambu çit gibi bambu ile yapılan mimariler ve dekorasyonlar hem estetik açıdan hem de sağlamlık bakımından çok iyidir.
- Bambu filizlerinin yüksek besin değeri ve düşük kalorisi sayesinde özellikle çin ve orta Asya’da besin ve diyet lifi olarak yaygın bir kullanımı vardır.
- İlaç sektöründe birçok hastalığın tedavisinde bambu bitkisi kullanılmaktadır.
- Bambu filizleri ve yaprakları yüksek besin değeri sayesinde hayvan yemi olarak ta kullanılmaktadır.
- Bambu dayanıklılığı sayesinde ev, köprü, çit, çatı inşasında yaygın bir kullanıma sahiptir.